
Gerekli malzemeler:
Su, kahve, şeker, ateş veya ısı, bakır cezve (bakır olması şart değil), porselen fincan, sabır, kahve pişirmeye istekli bir insan, çay kaşığı, biraz akıl, turnusol kağıdı (şaka len şaka, napıcan turnusol kağıdını ibiş?)
1-Kahveyi kaç kişi içecekse o kadar fincan su gerekir. Biz örneğimizde kahveyi tek kişi için yapacağımızdan bir fincan soğuk su alın. Cezveye koyun.
2-İyice dolu iki çay kaşığı kahveyi cezvedeki soğuk suyun üzerine koyun. (Bu aşamada karıştırmayın) Her kişi için iki çay kaşığı dolusu kahve koymamız gerekiyor. Veya bir çay kaşığı da olabilir, emin değilim. Ama dert değil, bir öyle yapın bir böyle hangisi hoşunuza giderse artık.
3-Ocağı açın, cezveyi kısık ateşin üzerine koyun.
4-Ateş ne kadar kısık olursa kahve o kadar lezzetli olur. (sallıyorum burada ama doğruluk payı da var). Tek bildiğimiz şu: Ateş ne kadar kısık olursa ısı da o kadar az olur, kahve de o kadar geç pişer. Isı sıfıra yakınsadıkça kahvenin ısısı oda sıcaklığına yaklaşır. Yine de kısık ateş, kahvemizin köpüklü olması açısından önemli.
5-Çok az karıştırın. Cezvenin üzerinde kalın bir kahve tabakası olacak şekilde yavaş yavaş karıştırmak gerekir.
6-Daha sonra kaynaması için bekleyin. Hafif taşmaya yakın köpüğün bir kısmını fincana aktarın. Daha sonra biraz daha kaynatıp kalan kahveyi de fincana dök...YAVAŞ...YAVAŞ...ün.
Şekerli kahvenin nasıl yapıldığını henüz öğrenebilmiş değilim. Bu aptalca tarif işinize yararsa onu da anlatırım bir ara. Aslında bence herkes sadece sade kahve içmeli. Sadelik açısından. Şimdilik bana müsade.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder